Έλεγχος Διαθεσιμότητας:

E.g., 24/02/2024
Άφιξη
Διανυκτερεύσεις
Δωμάτια
Ενήλικες
Παιδιά
  • -

Εκκλησίες και μοναστήρια

Οι μονές και τα ξωκλήσια απλώνονται σε ολόκληρο το νησί και αριθμούν περισσότερα από 350! Κοντά στο βενετσιάνικο κάστρο των Κουερίνι, στην αρχή της χερσονήσου, έχει δύο κατάλευκες εκκλησίες, την Παναγία του Κάστρου στην είσοδο του κάστρου και τον Άγιο Γεώργιο.

Η Παναγία η Πορταΐτισσα θεωρείται από τις πιο όμορφες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Η ακριβής τοποθεσία της είναι στην είσοδο του κάστρου στη θέση Ροδιά και ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Μονής Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Μάλιστα λέγεται ότι η εικόνα που βρίσκεται στον ναό αποτυπώθηκε μόνη της όταν τοποθετήθηκε πάνω στο ξύλο. Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι, καθώς όλοι οι κάτοικοι και οι ξένοι επισκέπτες γιορτάζουν, ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού! Οι γυναίκες μάλιστα μοιράζουν στον κόσμο το περίφημο τοπικό έδεσμα «Λαμπριανό»!

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1790 και βρίσκεται στην άκρη του κάστρου. Επίσης, πολύ γνωστό είναι και το μοναστήρι της Παναγίας της Φλεβαριώτισσας, όπου μέρος της εκκλησίας είναι μέσα σε σπηλιά. Χαρακτηριστικό του μοναστηριού είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Η Παναγία γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου και πολλοί επισκέπτες έρχονται και τον χειμώνα στην Αστυπάλαια ειδικά για τη μεγάλη αυτή γιορτή!

Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο επάνω στο βουνό, κοντά στα ερείπια του παλιού κάστρου. Θα μείνετε έκπληκτοι από τον υπέροχο καταρράκτη του και, φυσικά, από την υπέροχη θέα στη θάλασσα. Να αναφέρουμε πως ο Άγιος Ιωάννης είναι ορατός μόνο από ένα σημείο από τη θάλασσα! Πολύ γνωστή είναι ακόμη και η εκκλησία της Παναγιάς της Πουλαριανής, στον δρόμο προς το Βαθύ, όπου ο βράχος σχηματίζει την Παναγία που έχει αγκαλιά το θείο βρέφος. Μάλιστα, λέγεται ότι σε άσχημο καιρό ανάβει φως στα βράχια.

Τέλος, διάσπαρτες εκκλησίες υπάρχουν παντού, όπως εκείνη του Αγίου Νικολάου στον λόφο κοντά στο Μέσα Βαθύ, η εκκλησία της Παναγίας του Θωμά και του Αγίου Ιωάννη, ο Άγιος Δημήτριος, το εκκλησάκι της Ανάληψης στα Μαλτεζάνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Παντελεήμων, ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Αξιοθέατα

Η Παναγιά του κάστρου και ο Άγιος Γεώργιος

Όταν ανεβείτε στο κάστρο των Γκουερίνι, θα βρείτε δύο εκκλησίες.

Το κάστρο του Αγίου Ιωάννη

Το κάστρο του Αγίου Ιωάννη στη νοτιοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας

Οι ανεμόμυλοι στη Χώρα

Στην κεντρική πλατεία της Χώρας θα βρείτε τους οκτώ παραδοσιακούς µύλους.

Σπήλαια

Τρία σπήλαια απαράμιλλης ομορφιάς βρίσκονται στην Αστυπάλαια.

Εκκλησίες και μοναστήρια

Εκκλησίες και μοναστήρια

Το βενετσιάνικο κάστρο της Χώρας

Το βενετσιάνικο κάστρο των Quirini, με οικόσημο της οικογένειας.